top of page

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Kit hívjunk ki az esküvő helyszínére a szertartás levezetésére? Anyakönyvvezetőt, vagy szertartásvezetőt?

Egyáltalán mi a különbség közöttük! Máris mondom.

Az anyakönyvvezetőt az állam,tehát a törvény felruházta azokkal a jogokkal, hogy összeadjon benneteket a nagy könyv szerint. Lehetőség szerint az esküvőtök előtt 3 hónappal érdemes befáradni a helyi önkormányzati hivatalba a személyes okmányainkkal, és bejelenteni az esküvőtök időpontját.

Ekkor kell tisztázni, hogy a hivatalban, vagy a helyszínen szeretnétek a ceremóniát. Azt tudnotok kell, hogy ha azt szeretnétek, hogy az anyakönyvvezető fáradjon ki az esküvőtök helyszínére, akkor az egy fizetős szolgáltatás, ami akár elérheti a 70.000 Ft-os összeghatárt is. ( önkormányzatonként változik )

Amennyiben a ceremóniát a hivatalban tartjátok, akkor cca 10.000 Ft-ot kell fizetnetek - ez attól függ, hogy kértek e koccintási lehetőséget, vagy sem.

Van egy másik lehetőség, az pedig a szertartásvezető.

Őket az állam nem ruházta fel házasságkötési jogkörrel, tehát nem adhat benneteket össze.

Akkor mi történik a ceremónián?

Jellemzően csak Ti tudjátok, hogy Ő nem hivatalos személy, hiszen megjelenésében, kommunikációjában nem rosszabb, inkább személyesebb a hangvétel. Az esküvőtök előtt 1-2 nappal ilyenkor a helyi önkormányzati hivatalban megtörténik a házasságkötés, és az esküvőtök helyszínén pedig a szertartásvezető "összead" benneteket.

Ami még jellemzi a szertartásvezetőket: Nem számít nekik néhány perc csúszás. Az anyakönyvvezető rendszerint siet, és betartja az időpontokat. ( ez sokszor kellemetlen lehet ). A szertartásvezető személyes infókat kér rólatok, hogy bele tudja szőni a beszédébe pl. a megismerkedésetek pillanatait.

Az szertartásvezetők tiszteletdíja 30-50.000 Ft között mozog, ami szinte feleannyi, mint sok anyakönyvvezető díja.

#Anyakönyvvezető #Szertartásvezető #Esküvőiköltségvetés #Esküvőitippek #Esküvőivideókészítés #Cinematográfia #Házasságkötés

_DSC0159.jpg
bottom of page