top of page

Az ár és ami mögötte van


“Szép órabér egy éjszaka alatt!” – már nem is tudom hol olvastam ezt a reakciót amikor a fotós-filmes árakra kérdezett rá valaki és ezzel a kijelentésével talán nem is tévedhetett volna nagyobbat. Általában véve ugyanis elmondható, hogy a fotós és a filmes van talán legtovább jelen egy esküvőn! Ez átlag 12-17 órát jelent egyhuzamban, legtöbbször a nyári forróságban. Ráadásul ezzel nem véget ér, csupán elkezdődik egy cinematográfus munkája…


Utómunka

Egy 20-30 perces film utómunkája 50-80 nettó munkaórára jön ki átlagosan.


Adminisztráció, könyvelés, adózás, marketing

A saját vállalkozás megalapítása, adóztatása, könyvelése és ha ezek megvannak, jöhetnek az egyéb marketingköltségek: saját holnap, tárhely+domain nevek, hirdetések havi költségei.


Felszerelés

Gépváz 5-800 ezer Ft darabja (ebből erősen javallott minimum 2), teljes nagy fényerős objektívsor (5-6 db) összesen kb. 1-1,5 millió Ft, profi mikrofonok, lámpák, állványok, kameramozgatók további 5-800 ezer Ft, 1080p (FullHD) magas minőségű több sávos anyagok vágására alkalmas számítógép 2-300 ezer Ft, színhelyes, grafikai munkákhoz alkalmas monitor, laptop szintén kb. 300 ezer Ft, és akkor a többit ne is számszerűsítsük (autó, esetleg iroda, a lehető legjobb minőségű SDHC kártyák, akkuk, szoftverek, stb.).

Lehetne azt mondani, hogy ezeket csak egyszer kell megvenni, s ha lecserélni nem is kell, de szervizelni szinte minden évben, illetve a technikai fejlődés is állandó, amit követni kell ha tartani akarjuk a színvonalat. Ez azt jelenti (saját tapasztalatból kiindulva), hogy évente kb. 1 millió forint mindezeknek a szinten tartása, fejleszteni pedig kb. 2-3 évente szinte kötelező, az olyankor további 2 milliót jelent.


Nem kell nagyon sokat számolni ahhoz, hogy rájöjjünk, évi 25 esküvő és minimum 200 ezer Ft-os vállalási ár alatt egyszerűen nem lehet nyereségesen felépíteni egy minőség orientált filmes vállalkozást idehaza – ha valaki mégis erre törekszik akkor valamiben meg kell alkudnia. Vagy a ráfordított időben, utómunkában vagy a géppark beszerzésénél választ olcsóbb és rosszabb megoldásokat, vagy az “élőerőben”, a munkatársak kiválasztásánál teszi alacsonyabbra a mércét...

_DSC0159.jpg
bottom of page