top of page

Lássunk tisztán a Cinematográfiával kapcsolatban

Hogyan válasszak esküvői cinematográfust, vagy esküvői videós szakembert?
Első körben azt kell eldöntenetek, hogy milyen színvonalú / minőségű szakembert kerestek. Keresd a szakmailag képzett csapatot. Fontos. Miért is ? A sokoldalúan képzett operatőr megtudja oldani azokat az elképzeléseiteket is, ami éppen nincs fent a neten.

Ha eldöntötted a minőséget, és a ráfordítást tól -ig, utána érdemes utána nézni a kínálatnak. A cinematográfia emelt minőség, az esküvő videó dokumentálás. Mindkettőből szeretnél ? Semmi gond, de a dokumentálós esküvői videóstól, ne várj magas minőséget, viszont a cinematográfus tud dokumentálni is, és tudja a magas minőséget is. Kérj olyan referencia filmet is, ami nem esküvői témájú, és ha az is tetszik, akkor ő a Te embered. Miért ? Mert mélyebb szakmai ismeretekkel bír, sokoldalúbb, és ez a rutin segíti a szélsőséges helyzetekben. Én nem csak a filmeket tartom fontosnak , hanem a mögötte álló csapatot is, hiszen van olyan gárda, aki a szélesebb látókörű ( TV ,reklám, klip, dokumentarista) tapasztalatok, és van olyan csapat is, amely esküvőre szakosodott. Keresd a filmjeikben a sokoldalúságot, és az egy kaptafára készült dolgok legyenek gyanúsak. (A legfontosabb tehát, hogy bátran kérdezz.

Cinematogfária

Mennyi esküvői videós árajánlatot kérjek be?

A tapasztalatok szerint 3-4 ajánlatkérésnél többnek nincs értelme, mert elveszted a fonalat, és már nem emlékszel kivel mit beszéltél meg, és hogyan. A másik módszer, ha vezetsz egy listát a szolgáltatókról, és mindenki mellé felvezeted az előnyt és a hátrányt, de akár pontozhatod is őket. Így egyértelműen ki fog jönni, hogy ki áll közelebb a kasszátokhoz és a szívetekhez!

Megtaláltam a legolcsóbb esküvői videóst !

A magyar esküvő film vagy esküvő cinematográfia vagy esküvő videó készítés, semmilyen komoly szakmai kontrollal nem rendelkezik, egyszerűen fogalmazva, aki tudja hol van a piros gomb a kamerán, az próbálkozik, hirdeti magát, ma már olcsón elkészíthetőek látványos weboldalak, ezért a nem hozzáértő érdeklődő könnyen beugorhat egy nagyon olcsó árajánlatnak. Az olcsó, viszont nagyon árulkodó is lehet. Miért is ? Kezdő esküvői videós szakemberekről lehet szó, akik próbálkoznak, vagy valaki nagyon nem bízik meg magában, és az olcsósággal akarja a bizalmat maga felé fordítani. Akarsz ilyen szakembert ? A másik lehetőség, ha valaki rutinos róka, de nem tudta megtanulni az új felfogást, új trendeket. Nos ez még ez a jobbik véglet, hiszen itt a felvétel jó lesz,, csak nem a legújabb divat. A döntés a Ti kezetekben van…..

Miért ennyi, avagy esküvő cinematográfiai munka hol ér véget?

Az igényes esküvő cinematográfiai munka szűkebb értelemben két részre bontható: felvétel és az azt követő digitális utómunka. A felvétel része látványos, azt mindenki látja, tapasztalja. Azonban a látványos részen kívül, nagyon fontos az utómunka, másképp editálás, szerkesztés. Ez a munka, ha igényes gyakran 1 hetet, de ha nagyon komoly a “fényelés”, akkor több hetet is igénybe vehet. Miből áll az utómunka? Zeneválogatás, hangkorrekció, elővágás, zenére illesztés, montír időrend szerint, fényelés, kontroll megtekintés, hibák javítása, végső montír.

Ha bővebben vizsgáljuk, akkor mindez mellett még rengeteg promóció, hogy megtalálj bennünket, és maga a szervezés, forgatókönyv, feltenni a hordozóra, átadás lebonyolítása…(stb.)

Esküvői videó vagy esküvői cinematográfia ? Tudod mi a különbség?

Az esküvői videó elsősorban a dokumentálásra törekszik, vagyis az események rögzítésére. Az esküvői videó sok esetben 2 vagy 3 órás átadott terméket jelent, azt általában 1 személy készíti. A hosszú dokumentációnak is meg van a jelentősége, hiszen szinte minden meglesz ami ez esküvőn történt, időrendi sorrendben.

A cinematográfia a képek rögzítésének tudománya, magas szintű képfelvételi ismereteket feltételez a cinematográfus részéről. Az esküvői cinematográfia tehát szerkesztett képfelvételt jelent, nem csak dokumentációt, hanem élvezhető esküvői filmet, ahol az időbeliség, és a story egyéni személyre szabott megközelítést kap. Az esküvői cinematográfia fő vonzereje a 4-5 perces esküvői film, amely egyedi hangulatot, atmoszférát ábrázol. Az igényes esküvői cinematográfiát épp ezért általában egy kisebb csapat( min 2 fő) készíti el. Az esküvői cinematográfia bővebb verziója lehet 15 perces is, a hosszabb esküvői verziókat inkább a kreatív dokumentálás jellemzi. Természetesen a cinematográfia és a dokumentálás jól elfér egymás mellett.

Technikai jellemzők: az igényes esküvői cinematográfia általában fényképezőgéppel készül ( DSLR technológia ) , az utómunkára nem csak a szerkesztés jellemző, hanem a színek összefésülése is (fényelés= szín és világosságjel, kontraszt,gamma). Az esküvő videó rögzítése általában videókamerával történik meg, de lehet dokumentálni fényképezőgéppel is az eseményeket, mint ahogy videokamerával is lehet cinematográfiát készíteni. Összefoglalva tömören: Az esküvő videó dokumentálást jelent, az esküvői cinematográfia “kreatív esküvői film” és mindkettő megfér egymás mellett, de a cinematográfia komoly szaktudást igényel.

Ha maradt még kérdésed / kérdésetek, ne habozzatok felvenni velünk a kapcsolatot! Szívesen segítünk!

Commentaires


_DSC0159.jpg
bottom of page