top of page

Szülőköszöntő másképp

Az alábbiakban abban szeretnénk Nektek segíteni, hogy megköszönthessétek a szőlőket akkor is, ha már esetleg nincs Veletek az esküvőn!

Több esküvőn is előfordul, hogy a jegyes párnak nélkülözniük kell az édesanyát vagy édesapát. Hiszem, hogy az esküvőn helye van minden érzelem megmutatásának, feldolgozásának, minden fontos emlék, mozzanat, személy felidézésének. Helye van, de nem kötelezően! Tudom, hogy vannak elvárások, van illem és vannak véleményezők is szép számmal, de ezt most felejtsük el. A lényeg az, hogy bárhogy is döntötök, azt jó érzéssel tehessétek. Többen tévesen úgy hiszik, hogy a szülőköszöntés a szülőktől való elköszönést jelenti. Pedig nem. Attól, hogy felnőtt életedet immár Házastársad oldalán folytatod tovább, a szüleiddel való viszony mit sem változik. Ők a szüleid, Te pedig a gyermekük maradsz. Nincs miért elköszönni.

Mit is köszönünk meg valójában? Az, hogy most épp az esküvődre készülsz, nagyon is azt jelenti, hogy élsz! Az életedet pedig a szüleidtől kaptad. Teljesen mindegy, hogy milyen volt az ő kapcsolatuk, mennyi ideig tartott, hogyan élnek, vagy hogy milyen emberek, nélkülük nem lehetnél itt. Ilyen módon a legnagyobb ajándékot kapjuk a szüleinktől; az életünket. Jó esetben azon túl, hogy életet adtak nekünk, fel is neveltek, és saját lehetőségeik és legjobb tudásuk szerint terelgettek bennünket a felnőtté válás útján. De bármit is tettek, vagy épp nem tettek a szüleid, ez tette lehetővé azt, hogy azzá az emberré váltál, akit ma valaki mindennél jobban szeret! Hát ezt köszönjük meg az esküvői ceremónia keretében. Illetve köszönetet mondhatsz Házastársad szüleinek is, hiszen tőlük is nagy ajándékot kaptál, a Kedvesedet. Vannak olyan Párok, akiknél egyik, vagy mindkét szülő elhunyt. Ebben az esetben, ha a szülőköszöntés mellett döntötök, megtehetitek, hogy tiszteletetek jeléül üresen hagyjátok az elhunyt székét.De ez is csak egy lehetőség, ha Neked ez nem jó érzés, ne tedd! Nincs megoldhatatlan helyzet. Ha megtisztelitek a szertartásvezetőtöket azzal, hogy elmondjátok neki, hogy milyen az élethelyzetetek, kik neveltek, és hogy milyen a viszonyotok velük, egészen biztosan fog Számotokra megfelelő megoldást találni.

Forrás: HRenata CHoravecz

_DSC0159.jpg
bottom of page