Új bejegyzések

September 19, 2019

Please reload

Archív bejegyzések

Please reload

Mitől szép egy videó? Mi az az FPS?

November 2, 2017

Esküvői szolgáltatásunk legfőbb szempontja, hogy mindig szem előtt tartsuk a filmes megjelenítést. Operatőreink és cinematográfusaink diszkréten komponálják meg a Nagy Nap legfontosabb pillanatairól szóló felvételeket. Célunk, hogy azt a sajátos és az adott esküvőre jellemző hangulatot hozzuk vissza filmjeinkkel, amelyet a résztvevők is átélhettek, hogy segítsen felidézni a megismételhetetlent az utókor számára. A forgatás során DSLR technológiát használunk a hozzá tartozó professzionális kameramozgató eszközökkel, hogy az élmény még teljesebb legyen.

 

A felvételeket FullHD, illetve 4K minőségben rögzítjük, esetenként magas képkocka ráta megjelenítésben (120 Fps-el) a megfelelő lassítások végett, így biztosítva a megfelelően filmes hangulatot.

 

Hogy mi az az FPS? Ha egy videójátékot forgalmazó cég lennénk, akkor azt írnám most, hogy First-person shooter, de mivel esküvői videókat készítünk, így jelen esetben a Frames Per Second  kifejezés releváns számunkra -> Megmutatja, hogy másodpercenként hányszor frissül a kép. 

Az emberi agy 24 képkocka / másodperc után látja folyamatosnak a képet. De gondoljatok bele, hogy mi lenne, ha ezt a felvételt belassítanánk? Egy szaggatott képet kapnátok vissza. Mi van akkor, ha ezt a számot megemeljük 30-ra? Egy fokkal jobb lenne, de nem lenne folyamatos a mozgás.

Egy videón az élvezhető belassításhoz legalább 50 fps szükséges, amivel már szép prózai hatásokat tudunk elérni. ( Pl.: bevonulás ). Eszközeink többsége 4K felbontásban tudja a 60 fps-t, ami egy gyönyörű, lírai hatást ad a felvételnek. Természetesen ez csak pillanatokra vonatkozik, egy-egy mozzanatra.

 

Itt láttok egy animációt ami jól szemlélteti azt, hogy milyen ha belassítunk egy alacsony fps-el rendelkező videót. Igen, így szaggatna. 

De mi szerencsére 60 fps alatt nem igen rögzítünk felvételt! :)