Új bejegyzések

September 19, 2019

September 19, 2019

Please reload

Archív bejegyzések

Please reload

Mitől szép egy videó? Mi az az FPS?

November 2, 2017

Esküvői szolgáltatásunk legfőbb szempontja, hogy mindig szem előtt tartsuk a filmes megjelenítést. Operatőreink és cinematográfusaink diszkréten komponálják meg a Nagy Nap legfontosabb pillanatairól szóló felvételeket. Célunk, hogy azt a sajátos és az adott esküvőre jellemző hangulatot hozzuk vissza filmjeinkkel, amelyet a résztvevők is átélhettek, hogy segítsen felidézni a megismételhetetlent az utókor számára. A forgatás során DSLR technológiát használunk a hozzá tartozó professzionális kameramozgató eszközökkel, hogy az élmény még teljesebb legyen.

 

A felvételeket FullHD, illetve 4K minőségben rögzítjük, esetenként magas képkocka ráta megjelenítésben (120 Fps-el) a megfelelő lassítások végett, így biztosítva a megfelelően filmes hangulatot.

 

Hogy mi az az FPS? Ha egy videójátékot forgalmazó cég lennénk, akkor azt írnám most, hogy First-person shooter, de mivel esküvői videókat készítünk, így jelen esetben a Frames Per Second  kifejezés releváns számunkra -> Megmutatja, hogy másodpercenként hányszor frissül a kép. 

Az emberi agy 24 képkocka / másodperc után látja folyamatosnak a képet. De gondoljatok bele, hogy mi lenne, ha ezt a felvételt belassítanánk? Egy szaggatott képet kapnátok vissza. Mi van akkor, ha ezt a számot megemeljük 30-ra? Egy fokkal jobb lenne, de nem lenne folyamatos a mozgás.

Egy videón az élvezhető belassításhoz legalább 50 fps szükséges, amivel már szép prózai hatásokat tudunk elérni. ( Pl.: bevonulás ). Eszközeink többsége 4K felbontásban tudja a 60 fps-t, ami egy gyönyörű, lírai hatást ad a felvételnek. Természetesen ez csak pillanatokra vonatkozik, egy-egy mozzanatra.

 

Itt láttok egy animációt ami jól szemlélteti azt, hogy milyen ha belassítunk egy alacsony fps-el rendelkező videót. Igen, így szaggatna. 

De mi szerencsére 60 fps alatt nem igen rögzítünk felvételt! :)

 

Egyébként FULL HD felbontásban akár 120 képkockát is tudunk rögzíteni - de itt már nagy különbséget nem látni a hétköznapi helyzetekben. Ez már inkább akkor lenne érdekes, ha leesik egy tányér. Ugye milyen szép lenne végignézni minden részletet? :)

 

Érdekesség: Vannak olyan speciális kamerák, amik akár 200.000 fps-t is tudnak rögzíteni, mutatunk is egy példát.

 

 

 

Please reload