top of page

Esküvői kisszótár

​Az alábbiakban néhány kifejezést és annak magyarázatát szeretnénk Veletek megosztani.


Ceremóniamester: röviden csak CM. Fontos tisztázni az elején, hogy teljesen más, mint a vőfély, mivel e kettőnek csak a feladata azonos: az esküvő levezetése. A CM fogalma Amerikából ered, ahol a XX. században jelentkezett az igény az elegánsabb, vagy modernebb, bulisabb esküvők levezetésére. A CM az esküvő "műsorvezetője", aki elegáns megjelenésével, személyiségével kontrollálja az estét. Egy jó CM mellett jó a hangulat, és minden szervezetten történik, valamint elég felkészült, hogy sikeresen megoldja a váratlan eseményeket.


Cinematográfus: esküvői filmkészítő. Szándékosan nem esküvői videósnak hívtam másképpen, mert a különbség lényeges. A Wikipédiában azt írják, hogy a cinematográfia: "a mozgófényképezés tudománya és művészete." Én ennél egyszerűbben szoktam elmagyarázni a különbséget: míg egy esküvői videós alatt egy hatalmas kamerájába kapaszkodó fiatalembert képzelünk el, aki az esküvőt A-tól Z-ig felveszi, addig a cinematográfus egy fényképezőgéppel a kezében forgat: jön- megy, állandóan mozog, sokszor észre sem vesszük hol van, és mit csinál. Az átadott anyag is nagyban különbözni fog, hiszen amit ő forgat, azok csak apró rövid felvételek, amiket egy klipbe gyúr össze a végén. Sokkal mozgalmasabb, ezáltal fenntartja a figyelmünket, és több szemszögből mutat meg dolgokat, ami látványosabb is sok esetben. Egy zenei videokliphez lehet hasonlítani az esküvői cinematográfusok által készített kisfilmeket. Ezek a filmek hasznosak, hiszen biztosan megnézitek az esküvő után is, hiszen nem kell több órát egy unalmas hosszú film előtt ülnötök. A kisfilmek változó hosszúságúak, általában 3 perc - 10 perc között vannak a rövid filmek, ami egy tömör válogatás az esküvőről, de az egész nap forgatott anyaga időrendben, egy nagy filmben is átadásra kerül legtöbbször.


Csokiszökőkút: manapság nagyon elterjedt, divatos kelléke lett az esküvőknek. Ez valójában egy gép, melyben több emeleten szökőkút szerűen meleg csokoládé folyik. A csokoládét a gép állandóan keringeti és melegen tartja. Általában igazi belga csokival töltik fel, de a kínálat folyamatosan bővül. Desszert helyett is sokszor alkalmazzák esküvőkön, vagy csak úgy, kedvességből, amolyan látványelemként, hiszen a csokit mindenki szereti, ugyanakkor rendkívül mutatós tud lenni. A vendégek mártogathatnak bele friss és aszalt gyümölcsöket, ostyákat, marcipánt vagy pillecukrot, stb. Ezeket pálcára tűzik, és a vendégek belemártják a meleg csokiba. Mindenki magának készíti ezt az édességet, a saját ízvilágának megfelelően. Különböző méretben léteznek szökőkutak, az internet tele van cégekkel, akiktől lehet bérelni, akár venni is lehet saját használatra. Az árak az igények szerint változnak, érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk. Esküvőre mindenképpen a bérlést javasolnám, mivel sokkal kényelmesebb a párnak, így egy gonddal kevesebb nyomja a vállukat. A legtöbb bérbeadó cég küld egy alkalmazottat is, aki a szökőkutat előkészíti és működteti, feltölti, utánatölti.

Csokordobás: régi elterjedt hagyomány, melyet az angolszász kultúrából vettünk át. Az esküvői szertartás (templomi vagy polgári) után a menyasszony mögé gyűlnek a hajadon lányok, aki eldobja a csokrát, amit a hajadonok igyekeznek elkapni. Aki megszerzi, az lesz a következő szerencsés menyasszony. Külön erre az alkalomra készítenek úgynevezett dobócsokrot. Manapság ez a szokás már kevésbé kedvelt, az a tendencia jellemző, hogy a hölgyek elmenekülnek az eseménykor, és szegény csokor a földön landol. A szingliség túl trendi ahhoz, hogy elkapják a csokrot. Érdemes erre előre felkészülni, avagy felkészíteni a hölgyeket, hogy elkerüljük a kínos pillanatot.


DJ: lemezlovas, aki számítógépről játssza a slágereket a násznépnek. Profi hang és fénytechnika áll a rendelkezésére. Széles palettával a hangulathoz és az igényekhez rugalmasan tud igazodni, így ez a legközkedveltebb választás az esküvői bulikra.


Dobócsokor: általában idényvirágból készült kisebb méretű csokor, amit a csokordobás eseményére készítenek, így az ára is jóval kedvezőbb. Lehet akár a menyasszonyi csokor kicsinyített mása is.


Egyházi szertartás: a házasság vallási eljárása. A magyar jog nem fogadja el hivatalosan, így akik Isten előtt kelnek egybe, azoknak mindenképpen szükséges egy polgári szertartáson is részt venniük.


Esküvő kiállítás: minden évben megrendezésre kerülő szakmai vásár, ahol a szakma képviselteti magát. Regionálisan minden térségben megrendezik, mint például Budapesten, Pécsen, Debrecenben, Veszprémben. stb. Itt lehetőség nyílik a szolgáltatókkal személyesen megismerkedni. Rendkívül széles kínálatot találhatunk, minden témában több cég kínálja termékeit, szolgáltatásait. Ha kilátogatunk, biztosan találunk valami számunkra is érdekeset. Rendszerint az év elején van, januárban és februárban, viszont ekkorra a keresettebb szolgáltatók arra az évre már jórészt foglaltak, így érdemes akár több mint 1 évvel előbb kilátogatni.


Házassági szerződés: a házasulandók között kötött vagyonjogi nyilatkozat. Sok esetben érdemes megfontolni a megkötését.


Harisnyakötő: a menyasszonyi ruha alatt egyik lábán hordja az ara, amit majd újdonsült férje vesz le róla. Hagyomány szerint csak kéz nélkül veheti le ezt a ruhadarabot, amit miután sikerült leszednie az asszonyról eldob az agglegények között. Ez a hagyomány hasonló a csokordobáshoz, csak a férfiak állnak sorba és "verekednek" meg az eldobott ruhadarabért. Ugyanis a babona szerint az nősül meg elsőként, aki azt megszerzi.


Jegygyűrű: a házasság szimbóluma, melyet jegyesek a bal kéz 4. ujján, míg a házasok a jobb kéz 4. ujján hordanak.


Jegyes fotózás: más néven e-session fotózás. Az esküvő előtti fotózás, amikor nem kiöltözve vagytok. Nem igényel extrákat, vagy különösebb rákészülést. Nincs szükség profi sminkre vagy frizurára, sem különleges ruhára, de ez a ti igényeiteken és elképzeléseiteken múlik. A fotózás kettőtökről szól kötetlen stílusban, bárhol és bármikor, ami hozzátok a legközelebb áll. A képek stílusát tekintve sok lehetőség van a romantikustól az urbánuson keresztül az egyedi elképzelésekig, beleértve hogy a fotózás melyik napszakban és milyen helyszínen történik. A fotózás hozzávetőlegesen 2 óra időtartamú, amikor 150 - 250 kép készül, de ez fotós és a ti egyéni elképzeléseitek függvénye. Az egyik előnye, hogy a jegyes fotózás alkalmával a párok megismerik a fotóst, feloldódnak és így sokkal oldottabb képek készülhetnek az esküvőn. Ha van vacsora alatti vetítés, akkor abba is bele szokták tenni a jegyes fotózáson készült képeket, főleg akiknek kevés a közös képük.


Kalligrafikus: aki szépen, régiesen, tintával művésziesen folyóírással ír. Meghívókat, ültetőkártyákat, asztalszámokat íratnak vele az esküvőkre.

Kitűzők – kis virágdíszek, amelyet bal oldalon, mellmagasságban visel a vőlegény, a tanú, a vőfélyek, a vőlegény és a menyasszony édesapja és az esküvő más fontos férfi résztvevői.

Külső helyszín: amikor a polgári szertartást nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, hanem más, egyéb helyszínen tartják meg, azt nevezzük külső helyszínen tartott szertartásnak. Ez lehet egy étterem vagy hotel különterme vagy akár egy tengerpart is. Engedélyhez kötött, melyről a területileg illetékes anyakönyvvezető fog felvilágosítást adni.

Koszorúslányok: a menyasszony legjobb barátnői. Legtöbbször maguk vásárolják a ruhát, de mindig figyelembe veszik a menyasszony tanácsait a színre és a modellre vonatkozóan

Meghívó: a vendégeket "hivatalosan" meghívóval szokás értesíteni az esküvő helyéről és idejéről. Általában egy díszes levél, mely a pár nevét, az esküvői szertartás helyszínét és idejét (dátum, időpont) mindenképpen tartalmazza. Szoktak kedvenc idézetet ráírni, vagy mellékelnek hozzá egy kis segédletet, például hogy hogyan lehet odatalálni az esküvő helyszínére. Sokan személyesen adják át, hiszen ez remek alkalom egy baráti látogatásra, de a távolság miatt postán is feladják. Több cég foglalkozik meghívók gyártásával, lehet előre gyártott sablont választani, ami jóval olcsóbb, vagy teljesen egyedieket rendelni. Elterjedt az úgynevezett palackposta is, de sok ötletes dobozos meghívó is létezik. A meghívót érdemes időben átadni a meghívottaknak, hogy ne szervezzenek semmit arra a napra, általában minimum 3 hónappal az esküvő előtt.


Menyecskeruha: a menyasszony éjfél után, általában a menyasszonytánc után elmegy átöltözni, és mikor visszajön akkor már feleség, így ehhez illően menyecskeruhát vesz magára. Magyarországon a piros színű menyecskeruha sokáig hagyomány volt, de most már egyre ritkább, és a menyasszonyok az ízlésükhöz igazodó színeket választanak. Egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni a menyecskeruha kiválasztásakor: legyen különleges, és tűnjön ki a többi hölgy ruhája közül.


Polgári szertartás: Magyarországon ez a hivatalosan elfogadott módja a házasságkötésnek, melyet az állam által kijelölt anyakönyvvezető vezet le.


Ruhafazonok:

  • A-vonalú: Ha a szoknya hasonlít az A betűre, akkor az A-vonalú alapra épült. Kihangsúlyozza a derekat és a csípőt, ezáltal pedig keskenyítik a vállak vonalát. Testalkattól függetlenül jól áll szinte bárkinek, viselőjének alakját megnyújtja és karcsúsítja is egyben. Remek választás lehet alacsony menyasszonyoknak.

  • Aszimmetrikus: Ezt a fazont kimondottan jó lábú menyasszonyoknak ajánljuk, akik nem mindennapi menyasszonyi ruhában szeretnének férjhez menni. Akik aszimmetrikus, vagy rövid menyasszonyi ruhát választanak, biztos feltűnést fognak kelteni.

  • Báliruha fazon: Ez a leginkább hagyományos viselet, a kislányok álmodnak ehhez hasonló hercegnői viseletről. Romantikus és elegáns megjelenést biztosít viselőjének. A hatalmas szoknya jól kihangsúlyozza a vékony derekat, jól elrejti a combokat, a széles csípőt és a telt hátsót egyaránt.

  • Egyenes szabású: Nagyon elegáns megjelenést biztosít, kifinomultságot sugároz. A csípőtől nem bővül a fazon, hanem egyenesen halad lefelé.

  • Empire fazonú: A görög stílusú menyasszonyi ruha jellemzője a mellrésznél szűk, de mell alatt bővülő szoknyarész. A szoknya általában egyenes esésű, ennek a fazonnak nincsen nagy abroncsos alsó része. Ezek a ruhák nagyon lágy esésű, könnyű anyagokból készülnek. Azon menyasszonyok számára ajánljuk, akik szeretnének kényelmes ruhát viselni az esküvőjükön, esetleg szeretnék elvonni a figyelmet a problémás területekről – has, csípő, de a szűk mellrésszel a szép dekoltázsra hívnák fel a figyelmet. Ezt a típusú menyasszonyi ruhát javasoljuk kismama menyasszonyoknak, illetve ideális viselet tengerparti esküvőhöz is.

  • Sellő fazon: Ez a menyasszonyi ruha szorosan illeszkedik a csípőhöz és a combokhoz, egészen a térd vonaláig. Olyan aráknak ajánljuk viselését, akik meg vannak elégedve alakjukkal és ezt meg is szeretnék mutatni a násznépnek. A ruha kiemeli a melleket, a csípőt és a derekat.

  • Trombita fazon: Ez a forma a sellő fazon egy változata: a különbség, hogy a ruha nem térdtől, hanem kb. combközéptől bővül.

Save the date: egy "elő" meghívó. Olyan meghívó, ami csak a dátumot tartalmazza az esküvőre.


Trash the dress (ttd) fotózás: az esküvőt követően (akár jelentős idő elteltével) készített olyan fotósorozat, amikor már nem kell a ruhára és a sminkre vigyázni. Itt előtérbe kerülhet az igazi kreativitás. Gyakran külön erre a fotózásra egy olcsóbb ruhát szereznek be a párok, amit nem sajnálnak, és jó alaposan össze is koszolják. Itt tényleg csak a kreativitás szab határt. Lehet visszafogott, mint hogy leülnek a földre, a fűbe, beleállnak a vízbe, vagy bevállalósabb: vízbe fekszenek (pl.: tengerpart vagy folyó), paintballoznak vagy iszapbírkóznak. A fotózásra szánt idő és a helyszínek száma tetszőleges, az időjárás viszontagságai is inkább előnyt jelentenek, mint hátrányt. Egy TTD fotózáson 300 - 500 kép készül, de ez a szám jelentősen függ a helyszínek számától, a koncepcióktól, és a választott fotóstól.

Szokások: az évszázadok alatt számos hagyomány kialakult, mint például a jól ismert: "valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön" babonája, ami a menyasszony öltözékével van összefüggésben. A szokások követése szerencsét hozhat a házasságban, valamint lehetőséget nyújt az arának, hogy bevonja a készülődésbe a számára fontos embereket.

Nézzük a hagyományt:

Valami régi: a menyasszonynak viselnie kell valami régi darabot - ez lehet akár egy régi nyaklánc a nagymamától - ez szimbolizálja a generációk folytonosságát.

Valami új: a szerencsét és sikert szimbolizálja, az új élet kezdetét, ami a házasság után következik.

Valami kölcsön: a családot és barátokat szimbolizálja, azokat az embereket, akikre számíthatunk az esküvőn és utána is. Fontos, hogy a kölcsön vett dolog visszakerüljön az eredeti gazdájához!

Valami kék: a tisztaságot és hűséget jelképezi. Régen a harisnyakötőt társították hozzá, de ez ma már bármi lehet, egy kék cipő vagy szalag a ruhán.


Vőfély: a feladata ugyan az, mint a ceremóniamesternek, de ő a hagyományokat követve, népies elemekkel tarkítva szórakoztatja a násznépet. A ruhaviselete is népies, rendszerint egy nagy botról lehet felismerni, amin sok színes szalag lóg, amolyan trófeaként, ezek az általa vezetett esküvők szimbólumai.





Forrás: http://azeskuvoszervezod.hu


_DSC0159.jpg
bottom of page