Új bejegyzések

September 19, 2019

Please reload

Archív bejegyzések

Please reload

Esküvői kisszótár

April 14, 2016

​Az alábbiakban néhány kifejezést és annak magyarázatát szeretnénk Veletek megosztani.

 

Ceremóniamester: röviden csak CM. Fontos tisztázni az elején, hogy teljesen más, mint a vőfély, mivel e kettőnek csak a feladata azonos: az esküvő levezetése. A CM fogalma Amerikából ered, ahol a XX. században jelentkezett az igény az elegánsabb, vagy modernebb, bulisabb esküvők levezetésére. A CM az esküvő "műsorvezetője",  aki elegáns megjelenésével, személyiségével kontrollálja az estét. Egy jó CM mellett jó a hangulat, és minden szervezetten történik, valamint elég felkészült, hogy sikeresen megoldja a váratlan eseményeket.

 

Cinematográfus: esküvői filmkészítő. Szándékosan nem esküvői videósnak hívtam másképpen, mert a különbség lényeges. A Wikipédiában azt írják, hogy a cinematográfia: "a mozgófényképezés tudománya és művészete." Én ennél egyszerűbben szoktam elmagyarázni a különbséget: míg egy esküvői videós alatt egy hatalmas kamerájába kapaszkodó fiatalembert képzelünk el, aki az esküvőt A-tól Z-ig felveszi, addig a cinematográfus egy fényképezőgéppel a kezében forgat: jön- megy, állandóan mozog, sokszor észre sem vesszük hol van, és mit csinál. Az átadott anyag is nagyban különbözni fog, hiszen amit ő forgat, azok csak apró rövid felvételek, amiket egy klipbe gyúr össze a végén. Sokkal mozgalmasabb, ezáltal fenntartja a figyelmünket, és több szemszögből mutat meg dolgokat, ami látványosabb is sok esetben. Egy zenei videokliphez lehet hasonlítani az esküvői cinematográfusok által készített kisfilmeket. Ezek a filmek hasznosak, hiszen biztosan megnézitek az esküvő után is, hiszen nem kell több órát egy unalmas hosszú film előtt ülnötök. A kisfilmek változó hosszúságúak, általában 3 perc - 10 perc között vannak a rövid filmek, ami egy tömör válogatás az esküvőről, de az egész nap forgatott anyaga időrendben, egy nagy filmben is átadásra kerül legtöbbször. 

 

Csokiszökőkút: manapság nagyon elterjedt, divatos kelléke lett az esküvőknek. Ez valójában egy gép, melyben több emeleten szökőkút szerűen meleg csokoládé folyik. A csokoládét a gép állandóan keringeti és melegen tartja. Általában igazi belga csokival töltik fel, de a kínálat folyamatosan bővül. Desszert helyett is sokszor alkalmazzák esküvőkön, vagy csak úgy, kedvességből, amolyan látványelemként, hiszen a csokit mindenki szereti, ugyanakkor rendkívül mutatós tud lenni. A vendégek mártogathatnak bele friss és aszalt gyümölcsöket, ostyákat, marcipánt vagy pillecukrot, stb. Ezeket pálcára tűzik, és a vendégek belemártják a meleg csokiba. Mindenki magának készíti ezt az édességet, a saját ízvilágának megfelelően. Különböző méretben léteznek szökőkutak, az internet tele van cégekkel, akiktől lehet bérelni, akár venni is lehet saját használatra. Az árak az igények szerint változnak, érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk. Esküvőre mindenképpen a bérlést javasolnám, mivel sokkal kényelmesebb a párnak, így egy gonddal kevesebb nyomja a vállukat. A legtöbb bérbeadó cég küld egy alkalmazottat is, aki a szökőkutat előkészíti és működteti, feltölti, utánatölti.