Új bejegyzések

September 19, 2019

Please reload

Archív bejegyzések

Please reload

Hagyományos videó vs. esküvői mozifilm?

July 4, 2017

.. tehát videós vagy cinematográfus?

 

 

 

A legtöbb esküvőre készülő párnak (és ezek között az emberek között talán Ti is ott vagytok) a mai napig nem egyértelmű mi a különbség a hagyományos videó (azaz videográfia) és az esküvői film (azaz cinematográfia) között. Tegyük tisztába kicsit a fogalmakat!

 

Dokumentál vagy történetet mesél?
 

Aki volt már esküvőn, nagy valószínűséggel találkozott már esküvői videóssal: általában nagy vállkamerával áll és rögzít egy helyben, mindent felvesz ami fontos cselekmény. Más szóval dokumentál. Célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben visszaadja az esküvőtök komplett cselekményszálát, ehhez pedig fontos a folyamatos rögzítés, a viszonylag kevés vágással járó utómunka – a végeredmény pedig általában egy 2-5 órás, 1 (ritkábban 2) szögből összevágott videó.

 

Ezzel szemben a cinematográfus történetet mesél, vagyis nem az állandó felvétel a célja. Filmes dramaturgiát és történetmesélést alkalmazva egy jóval tömörebb, a kiemelt pillanatokra koncentráló, mozi-hatású filmet alkot. Egy ilyen filmnek az átlagos hosszúsága 20-30 perc vagy rövidebb, 2-8 másodpercenkénti vágással. Ez nem azt jelenti, hogy lemaradtok valamilyen fontos eseményről – sokkal inkább azt, hogy a lendületes élmény-visszaadáson van a hangsúly. A cinematográfus célja, hogy képes legyen visszahozni az esküvőtök hangulatát a filmjei által, hogy így azok az érzések jöjjenek vissza, amiket aznap éltetek meg. Ehhez azonban elengedhetetlen az is, hogy giccs-mentes művészi, filmes érzékkel legyen megáldva az illető, hiszen a lényeges különbség nem “csupán” az utómunkánál jön elő, hanem már a forgatás napján, azaz az esküvőn is igényes vizualitással és nagyfokú kreativitással kell dolgoznia a cinematográfusnak.

És ezért sem lehet igazán jól csinálni egyszerre mindkettőt – ké