Új bejegyzések

September 19, 2019

Please reload

Archív bejegyzések

Please reload

Hagyományos videó vs. esküvői mozifilm?

July 4, 2017

.. tehát videós vagy cinematográfus?

 

 

 

A legtöbb esküvőre készülő párnak (és ezek között az emberek között talán Ti is ott vagytok) a mai napig nem egyértelmű mi a különbség a hagyományos videó (azaz videográfia) és az esküvői film (azaz cinematográfia) között. Tegyük tisztába kicsit a fogalmakat!

 

Dokumentál vagy történetet mesél?
 

Aki volt már esküvőn, nagy valószínűséggel találkozott már esküvői videóssal: általában nagy vállkamerával áll és rögzít egy helyben, mindent felvesz ami fontos cselekmény. Más szóval dokumentál. Célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben visszaadja az esküvőtök komplett cselekményszálát, ehhez pedig fontos a folyamatos rögzítés, a viszonylag kevés vágással járó utómunka – a végeredmény pedig általában egy 2-5 órás, 1 (ritkábban 2) szögből összevágott videó.

 

Ezzel szemben a cinematográfus történetet mesél, vagyis nem az állandó felvétel a célja. Filmes dramaturgiát és történetmesélést alkalmazva egy jóval tömörebb, a kiemelt pillanatokra koncentráló, mozi-hatású filmet alkot. Egy ilyen filmnek az átlagos hosszúsága 20-30 perc vagy rövidebb, 2-8 másodpercenkénti vágással. Ez nem azt jelenti, hogy lemaradtok valamilyen fontos eseményről – sokkal inkább azt, hogy a lendületes élmény-visszaadáson van a hangsúly. A cinematográfus célja, hogy képes legyen visszahozni az esküvőtök hangulatát a filmjei által, hogy így azok az érzések jöjjenek vissza, amiket aznap éltetek meg. Ehhez azonban elengedhetetlen az is, hogy giccs-mentes művészi, filmes érzékkel legyen megáldva az illető, hiszen a lényeges különbség nem “csupán” az utómunkánál jön elő, hanem már a forgatás napján, azaz az esküvőn is igényes vizualitással és nagyfokú kreativitással kell dolgoznia a cinematográfusnak.

És ezért sem lehet igazán jól csinálni egyszerre mindkettőt – két, merőben eltérő stílusról beszélünk, aki az egyikben jó lesz, a másikban legfeljebb is csak középszerű.

 

Látványvilág
 

Szó szerint szembeötlő a különbség ezen a téren is a két műfaj között. A videográfus számára nélkülözhetetlen a nagy vállkamera, hiszen ezek a leginkább alkalmasak arra, hogy gond és megállítás nélkül rögzítsenek egyszerre akár 1-1,5 órát is – ám “cserébe” ezeknek a gépeknek kevésbé látványos képi világuk van.

 

A cinematográfus ellenben ún. DSLR vagyis tükörreflexes fényképezőgépekkel forgat, hiszen csak ezek a gépek képesek igazi mozifilmes képi világot adni: kis mélységélesség (tökéletes dramaturg eszköz a téma kiemelésére, emellett pedig látványos is, amikor gyönyörűen elmosott háttereket kapunk), alacsony zajszint (akár gyertyaláng mellett is élvezhető, zajmentes képek) és cserélhető objektívek (ezáltal variálható képi világ) – talán ezek a legnagyobb pozitívumai ezeknek a gépeknek.

Emellett pedig a cinematográfus minden esetben használ filmes kameramozgató eszközöket is (slider, steadycam, crane), hiszen ezeket a megfelelő helyeken felhasználva igazi fűszerként tudja adagolni a még látványosabb felvételeket a “mozifilmesebb” hatás érdekében – természetesen csak csínjával 

 

A cinematográfia nem jobb, mint a videográfia
 

… hanem másabb. Egyértelműen több kreativitás és vizuális érzék kell a cinematográfiához, azonban Ti döntitek el, hogy melyik stílust preferáljátok. Minden azon múlik, hogy Nektek mi a fontos: a folyamatos dokumentálás vagy a hangulat, az élmények ereje és visszaadása. Sok esküvői videós hívja magát cinematográfusnak is marketing okokból, ám valójában nem azok.

Hogyan tudjátok ezt kiszűrni? Sokszor már a csomagoknál vagy az ajánlatadás pillanatában kiderül, ugyanis 1-1,5 vagy 2 órás videót kínálnak – azonban műfaji sajátosságok miatt egy esküvői film egyszerűen nem tud ilyen hosszú lenni csak akkor, ha már dokumentálásba hajlik a legtöbb résznél.

 

Mi személy szerint a cinematográfia műfaját képviseljük. Mert hiszünk a hangulat és az élmények fontosságában – ha Nektek is ez a véleményetek, akkor keressetek meg minket, hogy elmesélhessük a Ti történeteteket is!

Please reload

ceremóniamester

ceremóniamester

szertartásvezető

szertartásvezető

Please reload

Kollégák akikkel szívesen dolgozunk

Please reload

Legfrissebb bejegyzések

Ahol elérsz minket:

             +36 20 444 99 99

             info@nagynapotok.hu

 

             1183 Budapest, Gyömrői út 89.

               Online Vállalkozói Irodaház

               

                Vélemények

Lap tetejére

© 2020 by NAGYnapotok.hu - Cinematográfia

Esküvői videó készítés I Profi DSLR technológia

Szelfigép I Szelfi automata bérlés I PhotoBooth

Instax bérlés I Polaroid kölcsönzés

60162999_582742275561610_569368768301288
Veress_Attila_Esküvő_DJ.png

Adatvédelmi nyilatkozat

  • Instagram - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon